Fatih DUMAN
   
  İnsan Kaynakları Yönetimi
  SGK İş Görmezlik Uygulaması
 

                            
SIK SORULAN SORULAR 

SORU 1: Paramın yatıp yatmadığını nereden takip edebilirim? 

CEVAP 1: Paranızın yatıp yatmadığını http://saglik.ssk.gov.tr/IsgoremezlikTeyit/kontrol.faces den takip edebilirsiniz. Yukarıdaki linkin çalışmaması durumunda www.ssk.gov.tr devredilen kurum uygulamalarından SSK seçilir. Açılan pencerede e- sağlık Giriş seçildikten sonra İnteraktif uygulamalar penceresi karşınızdadır. İnteraktif uygumla penceresinden sistem müdürlükleri iş göremezlik ödeme görme kısmından takip edebilirsiniz. TC kimlik numarası veya Sicil Numarası ile yapılan sorgulama sonucunda kayıt bulunamadı yazısı görülürse işleminizin henüz bitmediği ve paranızın PTT’ye aktarılmadığını söylemektedir. Konu ile ilgili daha fazla yardım için bağlı bulunduğunuz Sigorta Müdürlüğünü aramanız yeterlidir. 

SORU 2 : Paramı hangi PTT şubesinden alabilirim? 

CEVAP 2: Her hangi bir PTT şubesinden TC kimlik numaranızı söyleyerek alabilirisiniz. 

SORU 3 : Param PPT Şubesine kaç günde gider? 

CEVAP 3: Sigorta İl Müdürlükleri tarafından ödeme girişinizin yapıldığı günden 1 gün sonra PTT şubelerinden alabilirsiniz.
 

SORU 4 : Raporumun karşılığında kaç para alabilirim? Hesabı nasıl yapılıyor? 

CEVAP 4: 1.1 İş Kazası veya Meslek Kazası Sigortası: Bu sigorta kolundan çalışanın yararlanabilmesi için, gerekli olan ilk koşul çalışanın aktif olarak çalışması ve bu kazanın, bizzat mesleğini icra ederken başına gelmesi gerekmektedir. Meslek icrası sırasında bir kazanın yaşanması ve bunu bir raporla belgelemesin durumunda SSK tarafından geçmişe yönelik prim kazanç gün sayısına ve e-bildirge den gelen tutara bakılmadan, sigortalıya mağduriyeti, günlük ücreti, iş verenin hazırladığı vizite raporuna göre hesaplanarak, ne şekilde istirahatlı olduğuna göre, raporun ilk gününden itibaren bu ödeme yapılmaktadır. Vizite Kağıdı: İş veren tarafından hazırlanan, çalışanın son çalıştığı 12 aya ait A, B ve C tipi ücretleri belirten, SSK kurumunun ödemede baz alacağı bilgilendirme kağıdıdır. 

A Tipi Ücret: Sigortalının bir aya ait kazandığı prime esas kazanç 
B Tipi Ücret: Sigortalının bir ayda aldığı Prim ve ikramiye vs. fazladan gelirleri 
C Tipi Ücret: Sigortalının sonradan toplu sözleşmeler vs. sonucu hak ettiği gelirleri 

Doktor raporlarından elde edilen rapor günlerine göre; Ayaktan istirahatlı olduğu günler için SSK’ lıya Günlük Ücretin 2/3 ü Yatarak istirahatlı olduğu günler için ise Günlük Ücretin yarısı, SSK tarafından çalışmadığı her gün için ödenir. Bu ödemeler SSK tarafından en az 7 gün olmak koşuluyla SSK lıya istediği peryodlarda sonradan ödenir. Peşin ödeme yapılmaz, sadece ödemeden sonraki gelen günler resmi tatillere geliyorsa (Cumartesi Pazar dahil), bu günlerde de raporlu olunması koşulu ile, bu günlerin ödemesi önceden yapılabilir. Örnek: Örneği verilen sigortalının 10 gün ayaktan 20 günde yatarak raporlu olduğunu düşünürsek SSK ‘ nın sigortalıya ödeyeceği toplam tutar ; (35,71*2/3)*10 + (35,71*1/2)*20 = 595,16 YTL olacaktır. 

SORU 5: İşverenimin (muhasebecinin) çalışamazlık belgesini girip girmediğini bilgisayardan görebilir miyim? 

CEVAP 5: Hayır göremezsiniz. Ama işveren tarafından işvereninizle beraber takip edebilir yada size girmiş olduğu çalışmazlık belgesinin yazıcıdan çıktısını verebilir. 

SORU 6 : İşveren / Muhasebeci çalışamazlık belgesini internetten girmiş olmasına rağmen PTT’de istirahat param görünmüyor? 

CEVAP 6 : Sigortalıların istirahat raporları sağlık tesislerinden ya gelmemiş oluyor yada istirahat belgelerinde eksiklikler yanlışlıklar mevcut olduğundan sağlık tesisleri ile yazışma yapılmak zorunda kalınıyor. Dosya işlemleri eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra ödeme emri çıkıyor. Ödeme emri çıktıktan 1 gün sonra rapor paranız PTT şubelerine aktarılır. 

SORU 7: 5 günlük rapor param 3 gün olarak ödeniyor neden? 

CEVAP 7: 506 sayılı kanuna göre işkazası ve analık dışındaki raporların ilk iki günü ödenmez. 

SORU 8: Rapor paramı almak için ne yapmalıyım? 

CEVAP 8: Sağlık tesisinden aldığınız raporun bir nüshasını işverene götürerek çalışamazlık belgesinin girişi temininden sonra PTT’den ücreti alınabilir. 

SORU 9: Rapor paraları ödemelerinde herhangi bir kesinti söz konusu mudur? 

CEVAP 9: Ödemelerden (sigortalının iş göremezlik durumunu oluşturan nedenle kendi kusurunun bulunmaması halinde ) herhangi bir kesinti söz konusu değildir. 

SORU 10: Analık iznine ayrılan sigortalının kazanç hesabı doğumdan önceki son üç aya göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle prim yatırılan son 1 aya göre kazanç hesabı yapılmaktadır.Bu durum kazanç’ın eksik yada fazla hesaplanmasına neden olabilir mi? 

CEVAP 10: 88. madde 4. paragrafta belirtildiği gibi sistemde bu durumlarda kazanç priminin yatırıldığı son üç ay üzerinden hesaplanmalıdır. 

SORU 11: Emzirme yardımını ne kadar süreyle alabilirim? 

CEVAP 11: Emzirme yardımı canlı doğan çocuk sayısı başına sabit bir maktu yardımdır. Emzirme yardımı bir kereye mahsus 50.00 ytl olarak ödenir. 

SORU 12: Geçici İşgörmezlik ödeneğini alabilmem için neler yapılması gerekiyor? 

CEVAP 12: Sağlık tesisince düzenlenen İşgörmezlik belgesinin Ünitemiz ilgili servine gelmesi,akabinde ilgili Sigortalıların İşverenlerince “ sigortalının istirahatlı olduğu sürede çalışmadığına ilişkin belgeyi” düzenleyerek e-bildirge sistemi üzerinden Kuruma bildirilmesinden sonra Ünitelerimizce işlem yapılmaktadır.

 
  Bugün 17 ziyaretçi (46 klik) kişi burdaydı! Fatih DUMAN  
 
=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=
Fatih DUMAN